Vytvořte si jarní výzdobu do domácnosti

Inspirace pro kreativní duše: vytvořte si jarní výzdobu do domácnosti

Jaro klepe na dveře a příroda se zase po dlouhé zimě probouzí ze zimního spánku. Možná je právě teď ten správný čas vnést trochu života a radosti také do vaši domácnosti. S tím vám mohou pomoci jarní dekorace do domácnosti.

 

Takové dekorace, které vám udělají radost a zkrášlí váš domov si můžete koupit, ale také vyrobit a do procesu tvoření zapojit i celou rodinu a užít si tak společně strávený čas. Navíc taková výroba dekorací je skvělý způsob, jak dostat děti od obrazovek k smysluplné a zábavné činnosti. Věřte, že získat jarní výzdobu může být jednodušší než se zdá. Jak na to?

Jarní obrazy a obrázky

Rádi a často obměňujete dekorace ve své domácnosti? Pokud ano, není od věci zamyslet se také nad jarními obrazy a obrázky, které mohou vnést nový dech vašemu domovu po chmurném zimním období.

 

Podívejte se po veselých obrazech, které mohou zkrášlit vaši chodbu, ložnici nebo jakoukoliv jinou místnost ve vašem domově. Nejoblíbenějším jarním motivem je příroda a velikonoční motivy.

 

Tip: Zkoušeli jste někdy malovat? Jaro je možná tím pravým obdobím, kdy vyzkoušet novou dovednost, možná, že je to váš skrytý talent.

 

Ideálním řešením, jak dostat do domácnosti více obrázků a snadno je obměňovat je pořízení tabule nebo nástěnky, na které budete pravidelně umísťovat aktuální citáty a motivy spojené s daným obdobím v roce. Na takovou tabuli můžete umístit i výtvory vašich dětí.

 

Podobně obměňovat obrázky a fotografie můžete také v malých foto rámečcích.

Jarní dekorace na stůl

Jarní dekorace na stůl jsou způsob, jak vytvořit útulnou domácnost v jarních měsících. Možností máte celou řadu. Jaké jarní motivy se na stůl v jídelně, kuchyni nebo obývacím pokoji hodí nejvíce?

velikonoční vajíčka, ptáčci

Jarní výzdoba v mnoha lidech evokuje květiny. První jarní kvítí a barvy, které díky nim vnesete do svého domova, vám vnesou do domácnosti i více dobré nálady. Mezi nejoblíbenější květ patří kytice tulipánů, narcisů nebo hyacintů.

 

Důležité však nejsou jenom květiny, ale i jejich samotné umístění. Vybrat byste měli i hezké vázy a květináče. Starší květináče a vázy můžete vylepšit - ať už technikou decoupage nebo prostřednictvím barev na sklo.

 

V posledních letech je oblíbenou možností dekorování umístění na stůl podnos nebo etažér, na který potom můžete umístit další dekorace a snadno je na tomto prostoru aranžovat. Oblíbenými dekoracemi v jarních měsících a obzvlášť v době před Velikonocemi, jsou zajíčci a ptáčci z keramiky nebo dřeva, nebo vaječné skořápky, které mohou opět posloužit i jako květináče na zeleň.

 

Zapomenout byste v případě jídelního stolu neměli ani na jarní prostírání nebo barevný běhoun, který rozjasní váš stůl. Oblíbené jsou veselé a jemné pastelové odstíny.

Dekorace na dveře v podobě věnce

Dveře jsou vstupem do vašeho domova a jejich stav může symbolizovat to, co návštěvníky čeká uvnitř, proto byste se na vzhled vašich dveří a celkově vstupu do domu měli zaměřit při dekorování domova.

 

Pomoci vám mohou závěsné dekorace. Asi nejoblíbenější možností výzdoby dveří jsou věnce, a to hlavně na podzim a v zimě. Ani na jaře a v létě se ale věnců na dveřích bát nemusíte. Jarní věnce jsou velmi veselé a krásné.

 

Koupit si je můžete u floristek, ale není ani nic těžkého vyrobit si vlastní věnec podle vašich představ. Jak na výrobu věnce? Budete potřebovat:

 

  • Proutěný základ pro věnec

  • Vaječné skořápky nebo vyfouklá křepelčí vajíčka

  • Živé nebo umělé květy

  • Vrbové větvičky

  • Zelené elementy v podobě břečťanu, barvínku nebo mechu

  • Velikonoční nebo jiné jarní symboly - peříčka, dřevěná kuřátka, keramičtí zajíčci

  • Stuhy, mašle

 

Pustíte-li se do výroby jarního věnce, pomoci si můžete i drobným nářadím z domácím dílny, například tavicí pistolí nebo kleštěmi pro štípání drátků.

Jarní výzdoba do oken

Rádi byste vyzdobili svá okna a přivolali tak první sluneční paprsky právě k vám? Existuje navíc spousta způsobů výzdoby, s kterými vám mohou pomoci i vaše děti.

dekorace na stůl

Jednou z možností je malování na sklo. Nejsou to však zdaleka jen děti, které si tuto aktivitu užijí. Pořídit si však budete muset barvy na sklo a pravděpodobně také šablony na slupovacích folií, které budete vybarvovat a následně je po zaschnutí sloupnete a přenesete na okenní tabule.

 

Další možností jsou papírové vystřihovánky. Šablony seženete mimo jiné i volně ke stažení na internetu. Některé vystřihovánky zvládnou vystřihnout šikovné děti, jiné jsou však složité i pro dospělé. Připravte se na to, že vystřihnout ty nejkrásnější vystřihovánky do oken, může vyžadovat mnoho trpělivosti.

 

Tip: Znáte tipy na další kreativní aktivity vhodné pro děti?

Jarní výzdoba okenních parapetů

Pro některé lidi je důležité vyzdobit i své okenní parapety, ať už ty vnitřní nebo venkovní. Způsobů existuje opět více a pomoci vám může celá rodina.

jarní květinová výzdoba

Velmi častou výzdobou parametrů od března do května jsou truhlíky plné rozkvetlých květů, které jasně poukazují na to, že jaro je zpátky. V květináčích nebo venkovních truhlících vypadají dobře fialky, modřence, petrklíče i narcisy. Děti vám následně mohou pomoci s výrobou zápichů do těchto rozkvetlých květináčů.

 

Co se týče vnitřních parapetů, dobře na nich vypadá keramika, přírodní dekorace i veselá světýlka. Nezapomínejte kombinovat na jarním parapetu veselé barvy a jarní motivy.

Závěsné jarní dekorace

Závěsné jarní dekorace mohou zpestřit váš domov a co víc, dostanete dekorace mnohem více do prostoru. Závěsné dekorace totiž nemusí vždy viset jenom v koutě.

 

Využít můžete závěsných květináčů, macrame, lapačů, ale také nejrůznějších závěsných girland - ty můžete vyrobit sami nebo ve spolupráci s vašimi dětmi. Vyrobit můžete takové, které využijete pouze ve velikonočním období, nebo takové, které vám budou moci dělat radost v průběhu celého jara.

 

Girlandami můžete vyzdobit nejen interiér vaší domácnosti, ale také terasu nebo jiný částečně venkovní prostor či zahradu.

Jarní svíčky a vůně

Dostat do domácnosti nádech jara není jenom o vizuálních podnětech, ale také o vůních. Zavřete oči a představte si, jak podle vás voní jaro? Rozkvetlé květiny, keře, jarní vánek - všechny tyto svěží jarní vůně můžete dostat i do své domácnosti, například prostředních svíček.

 

Mezi oblíbené jarní vůně patří například květinové vůně, konkrétně vůně pivoněk, fialek nebo konvalinek, které v lidech vzbuzují pocity, že jaro je skutečně tady. Pocity lehkosti a svěžesti, které jsou často asociovány taktéž s tímto ročním obdobím, vám může pomoci navodit také vůně jasmínu nebo lilie. Dalšími svěžími vůněmi jsou také vůně citronové trávy nebo meduňky.

Šité jarní dekorace

Umíte šít? Pak jste tak trochu vítězi ve tvoření jarních dekorací. Otevírá se vám totiž spousta nových a nových možností tvoření jarních dekorací. Nakupte si veselé látky a pusťte se do tvoření, textilní dekorace vypadají velmi dobře a sloužit vám mohou několik let.

 

Věděli jste, že metrový textil v sezónních stylech můžete nakupovat za přívětivější ceny?

 

Co všechno můžete pomocí šicího stroje vyrobit?

 

  • Látkové jarní zápichy do květináčů

  • Látková zvířátka - slepice, kuřata i zajíčci mohou zkrášlit váš domov

  • Látkové doplňky na jarní věnec

  • Ubrus, kterým pokryjete stůl

  • Jarní závěsy a záclony

Jarní vylepšení vašeho šatníku

Dekorování nemusí být pouze o výrobě a nakupování nejrůznějších dekorací, které neslouží k ničemu jinému, než k tomu, aby vypadaly dobře. Existují i typy lidí, kteří potřebují aby hezké věci, byly zároveň i funkční a praktické.

 

Pokud patříte mezi tento typ lidí, možná vám udělá radost vylepšení vašeho šatníku, a to nejen v podobě jarního úklidu. Možná, že i vaše oblečení si zaslouží v novém roce restart a nový vzhled. Vytvoříte tak něco, co bude krásné, výsledkem vaší kreativity a zároveň stále bude vzbuzovat dobrý dojem.

 

Jaké jsou možnosti vylepšení vašeho šatníku? Pořídit můžete barvy na textil, kterými vylepšíte svá stará jednobarevná trička, na díry na džínách nebo pro vylepšení džínové bundičky, kterou budete na jaře nosit, můžete vyzkoušet nažehlovačky a nažehlovací obrázky s jarním motivem. Oblíbená je také stále batika.

Shrnutí

Dlouhým večerům a tmě už pomalu odzvonilo a příroda se opět probouzí. Existuje jen velmi málo lidí, kteří jaro nevítají s otevřenou náručí. Mnoho z nás se snaží jaro a pozitivní, dobrou náladu dostat i co nejvíce do domácnosti.

 

Možností máte hned několik. V rámci jarního úklidu se můžete zbavit mnoha starých věcí a do domu dostat nové, ale také jenom oprášit některé jiné jarní dekorace, které jste využili v předchozích letech.

 

Oblíbené jarní motivy pochází především z přírody - slunce, květiny, veselé barvy, mláďata, vajíčka a blížící se Velikonoce. To všechno jsou symboly, s kterými se můžete setkat při výběru a vyrábění jarních dekorací.

 

Jestliže chcete zkrášlit svou domácnost, vyzkoušejte výrobu jarního věnce, ať už na váš stůl nebo vchodové dveře. Rozhodnout se můžete také pro obnovu svého šatníku a pro úpravu vašich triček.

 

Využít můžete také dekorace na stůl, okna, šité dekorace, i dekorace, které lze snadno vyrobit ve spolupráci s vašimi dětmi a díky tomu strávit více času společně.

inspirace na jaro

Alena Mrvíková, Specialista na optimalizaci webů – Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na svém webu