Jak vyrobit krmítko pro ptáky

Inspirace, jak si na zahradě vytvořit krmítko pro ptáky a jak je správně krmit

Rádi byste si vytvořili ideální prostor na odpočinek a pozorování divokých ptáků, kteří obývají okolí vašeho dvora? Pokud jednoduše zavěsíte krmítko a budete doufat, že na něj vaši peříčkoví kamarádi narazí, pravděpodobně nedosáhnete uspokojivých výsledků. Krmítka pro ptáky mohou mít různé podoby, které se mnohdy liší pouze v jednotlivých detailech. Základní prvky jsou však ve většině případů stejné. V tomto článku vám ukážeme, jak zvolit správný druh krmítka a jaké zásady je dobré při krmení dodržovat, abyste ptáčkům místo pomoci spíše neublížili.

Co si představit pod pojmem „krmítko”?

Než se ponoříme do volby dokonalého krmítka, pojďme si nejprve ujasnit, co vlastně krmítko pro ptáky znamená.

krmítko pro ptáky sýkorky

Proč nezvolit jednodušší cestu a pouze nenaplnit běžné krmítko potravou a nesledovat, jak se k němu ptáci sbíhají? I když tato taktika má určité výhody, hlavně co se náročnosti přípravy týče, výrazně omezuje počet ptáků, kteří krmítko navštíví.

 

Všimněte si, že se jedná o živé tvory a ti mají vlastní inteligenci a specifické požadavky na potravu. Úspěšný hostitel musí hostům zajistit pocit bezpečí, dobré výživy a péče. Podobně to máme i my jako lidé, ne?

 

Pokud tedy bude vaše další zahradní příslušenství ve formě krmítka tyto aspekty splňovat, bude vyšší pravděpodobnost, že se k němu ptáci budou vracet. A čím více ptáků navštíví vaše krmítko, tím větší je pravděpodobnost, že o něm řeknou svým přátelům při večerním klábosení.

Zajištění krmítka

Jak tedy vytvořit dokonalé místo, které přiláká velké množství ptáků? Krmítko musí splňovat tři základní požadavky, a to:

krmítka pro ptáky na zahradu

  • Obsahovat potravu s vysokou výživnou hodnotou

  • Zajišťovat pocit čistoty a pořádku

  • Musí jít o bezpečné místo, kam se budou ptačí kamarádi s klidem vracet

 

Krmítko pro ptáky je speciální prostor vaší zahrady, jehož jediným účelem je ptáky přilákat, nakrmit a ochránit. I když se specifika stanoviště mohou s vývojem zahrady měnit, základní prvky by neměly být výrazně pozměněny.

 

Pojďte se podívat na jednotlivé kroky, s jejichž pomocí vybudujete právě takové místo.

Vyberte pro krmítko správné místo

Všichni potenciální zájemci o bydlení jsou si vědomi důležitosti lokality při hledání nového domova. I když je váš dům konstrukčně nejlepší v bloku, pokud se nachází na špatném místě, jeho hodnota a funkce utrpí. Nebudete se zkrátka cítit ve svém obydlí dobře.

 

A stejně tak je rozhodující umístění obydlí, které poskytnete svým opeřeným přátelům. Pro zajištění návštěvy ptáků je důležité vhodné uspořádání zahrady. Pokud umístíte ptačí budku nebo krmítko do oblasti, kde se ptáci nebudou cítit bezpečně nebo kde jsou vystaveni predátorům, bude jejich návštěva méně pravděpodobná. Tím pak postrádá výstavba smysl a práce přijde vniveč.

 

Pro dosažení nejlepších výsledků je vhodné udělat si určitý přehled o tom, jaký druh ptactva se vyskytuje ve vašem okolí. Díky tomu budete moci odhadnout jejich potřeby a přizpůsobíte podmínky krmítka právě tomuto druhu ptactva.

 

Navíc získáte přehled také o tom, jaké zvolit krmivo. Důležitým faktorem je také pohodlí a snadné používání. Při zřizování krmítka pro ptáky vyberte místo, které umožňuje snadný výhled ze zadní terasy, ať si můžete užít pohledu na krmící se ptačí kamarády. Doporučujeme také vybrat místo, které je snadno přístupné. Čištění a doplňování krmiva se díky tomu výrazně usnadní.

 

Doporučujeme také umístit krmítko blízko stromu nebo plotu, ale ne přímo u něj. Veverky jsou poměrně chytré a mohou tyto konstrukce využívat jako odrazové můstky, aby se dostaly ke krmítku a ukradli potravu, která patřila ptáčkům. Chcete-li těmto nevítaným hostům zabránit přístupu, zvažte použití speciálního krmítka odolného proti veverkám. To vás ochrání i před dalšími vetřelci, jako jsou velcí a nežádoucí ptáci.

 

Krmítko také neumisťujte moc blízko vašeho obydlí. Umístění krmítka příliš blízko okna může způsobit, že do něj ptáci narazí nebo dojde k nechtěnému znečištění vaší omítky. Abyste tomu předešli, je vhodné udržovat krmítko ve vzdálenosti alespoň 10 metrů od domu. Ptáci tak budou mít dostatek prostoru k bezpečnému úniku z krmítka pryč, a to ve chvíli, kdy ucítí v blízkosti dravce. Vhodné je také vytvořit přístřešek s vhodnou krytinou, což poskytne ochranu nejen ptáčkům, ale také krmivu.

 

Tip: Jste-li majitelem kočky, která se ráda prohání po zahradě, pravděpodobně žádné umístění v jejím dosahu nebude ideální. Mohlo by se stát, že vám kočička každé den bude nosit nové úlovky. V tomto případě zvažte umístit krmítko někam do přírody, kam rádi chodíte třeba na procházku.

krmítko pro ptáčky

Vyberte správný druh krmítka

Jak už název napovídá, mělo by jít o objekt, který bude sloužit ke krmení ptactva. Když navštíví vaši krmnou stanici, měli by se cítit pohodlně. Budou se moci nakrmit a kdykoli bezpečně odletět. Proto je velmi důležité vybrat správný typ ptačího krmítka.

 

Zavěšení více krmítek různých typů může přilákat širokou škálu ptačích druhů, kteří se nemusí mít úplně v lásce. To v konečném důsledku zapříčiní nízkou návštěvnost. Podívejte se na některé z nejoblíbenějších a nejúčinnějších dostupných modelů.

Trubkové krmítko

Prvním typem krmítka je trubkové krmítko. Tento druh je obvykle vyroben z průhledných plastových nebo skleněných trubek a má několik malých krmných otvorů, ke kterým se ptáci mohou dostat. Je ideální pro krmení malých druhů ptáků, jako jsou pěnkavy a sýkorky. Dokáže pojmout velké množství semen, takže ho není třeba často doplňovat. Trubkové krmítko se dodává v různých velikostech a provedeních, od jednoduchých až po složitá, aby výsledný prvek vyhovoval právě vašim požadavkům a preferencím.

Násypné krmítko

Dalším oblíbeným typem krmítka pro ptáky jsou krmítka násypná. Ta jsou obvykle větší a pojmou více semen než trubková krmítka. Často jsou navržena tak, aby vypadala jako malý domek nebo kůlna se šikmou střechou, která chrání osivo před deštěm a sněhem. Jsou tak elegantním stylovým doplňkem pro vaši zahradu, kterou vám bude leckdo závidět. Mnoho lidí se tak bude moct podle vás inspirovat. Semena jsou rozdělena přes zásobník nebo trychtýř. Větší ptáci, jako jsou kardinálové a sojky, by neměli mít problém toto krmítko využívat.

Krmítko s přísavkou

Třetím typem ptačího krmítka je krmítko s přísavkou. Tato krmítka jsou určena k ukládání krychlových bloků, které jsou pro ptáky zdrojem vysokoenergetické potravy. Obvykle jsou vyrobena z pletiva nebo kovu a často mají ocasní opěrku.

Plošinové krmítko

Plošinová krmítka se skládají z jednoduché rovné plochy, na kterou jsou umístěna krmná semínka. Jsou ideální pro krmení obzvláště velkých druhů ptáků, konkrétně holubů a křepelek. Ti nemohou sedět na malých bidýlkách nebo se držet drátěného pletiva. Jsou vhodná také pro ptáky, kteří se živí ze země. V tom případě jde například o vrabce.

Kolibří krmítko

Posledním typem je krmítko kolibří. Toto krmítko je navrženo tak, aby obsahovalo nektarový roztok, směs cukru a vody, která napodobuje květy, jimiž se kolibříci živí. Obvykle je zbarveno do výrazně červené barvy a obsahuje malé otvory pro krmení, ke kterým mají ptáci přístup. Jasná barva a výrazně sladký nektarový roztok je to, čemu kolibříci zkrátka neodolají.

krmítko pro ptáky s kytkami

Ujistěte se, že je provedení vašeho krmítka dostatečně robustní

Je důležité vybudovat takové místo pro ptáčky, které bude robustní a spolehlivé. Kvalita a trvanlivost se může napříč typy a druhy provedení lišit. Při volbě musíte vzít v úvahu podmínky, které panují právě ve vašem okolí a místo, kam chcete krmítko umístit.

 

To, z jakého druhu materiálu je krmítko sestavené, je obzvláště důležité pro robustní konstrukci. Nejběžnějšími materiály jsou dřevo, plast, kov a sklo. Každý z nich má své výhody a nevýhody z hlediska trvanlivosti, odolnosti vůči povětrnostním vlivům a atraktivity pro ptáky. Např:

 

  • Dřevěná krmítka jsou robustní a atraktivní, ale pokud nejsou řádně udržována, mohou časem shnít nebo se zdeformovat.

  • Plastová krmítka jsou lehká a snadno se čistí, ale při extrémních teplotách mohou zkřehnout a prasknout nebo se rozbít.

  • Kovová krmítka jsou trvanlivá a odolná vůči veverkám a jiným škůdcům, ale pokud nejsou ošetřena ochranným nátěrem, mohou zrezivět nebo zkorodovat.

  • Skleněná krmítka jsou elegantní a je na nich dobře vidět, kdy je třeba je doplnit, ale při pádu nebo převržení se mohou rozbít.

 

Robustní krmítko by mělo být schopno odolat nepříznivým povětrnostním podmínkám, jako je déšť, vítr a sníh, aniž by se převrhlo nebo rozbilo. Mělo by být také odolné vůči škůdcům, jako jsou veverky a mývalové, kteří mohou krmítko poškodit nebo zničit a ublížit ptákům.

 

Jiný typ krmítka pravděpodobně zvolíte, pokud jej hodláte umístit na terasu či na okno, kde není tak silný vítr a cizí predátoři se sem neodváží, než do zahrady dál od domu, kde budou krmítko a jeho návštěvníci vystaveni rozmarům počasí a nevítaným hostům. Hledejte krmítka, která jsou vyrobena z vysoce kvalitních materiálů, jako je silný plast nebo kov, a zároveň mají zesílené švy a spoje.

Jak ptáky správně krmit?

Ptáci jsou fascinující tvorové, kteří nám přinášejí radost do života svým krásným zpěvem a pestrým zbarvením peří. Když se těšíme z jejich společnosti, je důležité mít na paměti, že správná výživa je pro jejich zdraví a pohodu nezbytná. Stejně jako lidé i ptáci potřebují vyváženou stravu, která jim poskytne živiny potřebné k tomu, aby se jim dařilo.

 

Výběr správného krmiva pro ptáky může být náročný, zejména pro ty, kteří s krmením ptáků začínají. Jelikož je k dispozici tolik různých druhů krmiva pro ptáky, může být obtížné se zorientovat. Některá krmiva vyčnívají obsahem komplexních živin, jiná zase obsahem tuků, bílkovin nebo dokonce obojího.

 

Zajistit ptákům správnou výživu však nemusí být složité. Pochopením jejich výživových potřeb a výběrem správného typu krmiva můžete na svou zahradu přilákat celou řadu těchto fascinujících zvířat a pomoci jim zůstat zdravými a aktivními po celý rok.

Druhy krmiva

Semínka a ořechy

Semena společně s oříšky jsou oblíbenou volbou pro mnoho druhů ptáků a k dispozici je také mnoho různých druhů. Například slunečnicová semena s černým olejem mají vysoký obsah tuku a bílkovin, takže jsou skvělou volbou pro ptáky, jako jsou pěnkavy a slípky.

 

Semena světlice barvířské jsou dobrou volbou zase pro kardinály a holuby. Sice mají vysoký obsah bílkovin ale nižší obsah tuku, což je žádoucí. Dalším oblíbeným semenem je také proso, na kterém si pochutnává mnoho druhů ptáků, včetně vrabců a junáků.

 

Pokud jde o krmení ořechy, dbejte na to, abyste vybírali nesolené ořechy, protože sůl může být pro ptáky škodlivá. Ořechy můžete rozsypat na zem nebo je nabídnout v krmítku. Dbejte na to, aby byl váš výběr zúžen zejména na kvalitní semena a ořechy. Levná a nekvalitní volba by jim mohla spíše uškodit než pomoci.

Pelety

Pelety jsou typem komprimovaného krmiva, které je určeno k zajištění komplexní stravy. Často se vyrábějí ze směsi semen, zrnin a dalších složek a jsou sestaveny tak, aby poskytovaly všechny živiny, které pták potřebuje. Hodí se pro druhy ptáků, kteří si libují ve vybíravosti. Často se doporučují pro větší ptáky, jako jsou tukani, drozdi či sojky..

Suet

Jde o druh krmiva pro ptáky, které se vyrábí ze zvířecího tuku. Obvykle se míchá se semeny, ovocem a dalšími přísadami, aby poskytlo vhodné výživové hodnoty. Suet má vysoký obsah kalorií a bílkovin, takže je vhodnou volbou pro ptáky, kteří potřebují hodně energie. Může jít například o druh ptáčků, jako jsou datlové a kavky.

Mouční červi

Červy jsou oblíbenou volbou pro ptáky, kteří se živí hmyzem, jako jsou modří ptáci (tzv. bluebirds) či pěnkavy. Mají vysoký obsah bílkovin a představují výživnou svačinku. Mlsné červy lze koupit živé nebo sušené a lze je přidávat do krmítek nebo rozhazovat na zem.

Čemu se při krmení vyhnout?

Stejně důležité, jako vybrat vyváženou stravu pro cílený druh opeřenců, je také vědět, jakým složkám se při výběru krmiva pro ptáky vyhnout. Zde jsou některé složky, kterým byste se měli vyvarovat:

 

  • Chléb – I když se může zdát, že krmení ptáků chlebem je výhodné, ve skutečnosti může být pro jejich zdraví škodlivé. Chléb neobsahuje potřebné živiny a může ptáky zasytit, aniž by jim poskytl potřebnou výživu.

 

  • Nezdravé potraviny – Stejně jako lidé mohou být i ptáci přitahováni nezdravými potravinami, jako jsou chipsy nebo sušenky. Tyto potraviny však obsahují velké množství soli, cukru a tuku, což může být pro zdraví ptáků škodlivé.

 

  • Čokoláda – Čokoláda může být pro nás lahodnou pochoutkou, ale pro ptáky může být smrtelná. Obsahuje teobromin, který může u ptáků způsobit záchvaty a dokonce smrt. Čokoládu svým opeřeným kamarádům nedávejte a raději volte pamlsky, které jsou pro ptáky bezpečné.

 

  • Mléko – Mnoho ptáků nesnáší laktózu a nedokáže mléko vůbec strávit. Krmení mlékem může vést k zažívacím problémům a v některých případech dokonce k úhynu. Jako hlavní zdroj hydratace pro své opeřené přátele používejte výhradně vodu.

 

Pokud vybíráte krmivo pro ptáky, je vždy lepší držet se vysoce kvalitních možností, které jsou určeny speciálně pro ně. Vyhněte se krmení jakýmkoli lidským krmivem, které může obsahovat škodlivé složky, a vždy si přečtěte etiketu, abyste se ujistili, že dané krmivo neobsahuje žádné přísady nebo konzervační látky, které by mohly být pro ptáky škodlivé. Pokud ptákům poskytneme správnou výživu, pomůžeme jim zůstat zdravými, šťastnými a aktivními po celý rok.

Nezapomeňte na vodu

Pokud jde o přilákání ptáků na vaši zahradu, může být pítko pro ptáky stejně důležité jako krmítko. Ptáci potřebují vodu nejen k pití, ale používají ji také ke koupání a předpírání peří. Naštěstí je k dispozici celá řada ptačích pítek, která mohou vašemu venkovnímu prostoru dodat funkčnost i krásu.

 

Jednou z oblíbených možností jsou keramická pítka pro ptáky. Tyto elegantní a odolné kousky se dodávají v různých stylech a barvách, od klasické bílé až po složité vzory a kresby. Poskytují tak nejen osvěžující nápoj pro vaše opeřené přátele, ale jsou také krásným dekorativním doplňkem vaší zahrady.

 

Pro ty, kteří dávají přednost utilitárnějšímu designu, jsou k dispozici jak závěsná krmítka pro ptáky, tak i pítka na tento způsob. Tyto jednoduché a praktické varianty jsou často vyrobeny z odolného plastu nebo kovu a lze je snadno čistit a doplňovat. Ať už je zavěsíte na strom nebo zapíchnete do země.

 

A pro ty, kteří chtějí do své zahrady vnést trochu rozmarnosti, jsou tu ptačí pítka ve tvaru listu. Tyto okouzlující a kreativní designy napodobují přírodní prostředí a dodávají vašemu venkovnímu prostoru hravý prvek. Ať už si tedy vyberete pítko keramické, závěsné nebo ve tvaru listu, zajištění vody pro ptáky je nezbytnou součástí každé zahrady přátelské k ptáčkům.

krmítko nebo pítko pro ochlazení ptáčků

Závěr

V tomto článku jsme si ukázali, jak proměnit váš pozemek ve skvělé útočiště pro ptáčky. Jejich krmení může být příjemným a obohacujícím zážitkem. Nejenže se stanete svědky krásy těchto opeřených přátel zblízka, ale také přispějete k jejich dobrému životu. Jen se ujistěte, že dodržujete pokyny pro bezpečné a zdravé krmení, a dávejte pozor na nezvané hosty.

 

Ale pozor, jakmile začnete ptáky krmit, možná zjistíte, že jste na té radosti, kterou vám přináší, závislí. Než se nadějete, budete veškerý svůj čas a peníze utrácet za ptačí semínka a nektar pro kolibříky. Možná dokonce začnete svým pravidelným návštěvníkům dávat jména a nachystáte jim malé stolky a židle, aby mohli stylově stolovat. Ale co, jsou horší věci, na kterých můžete být závislí, než na zázracích a kráse přírody. Šťastné pozorování ptáků!

 

 

Jakub Novák, Specialista na optimalizaci webů – Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na svém webu